Nasi Goreng.

Indonesishe nasi goreng.

De naam nasi goreng is Indonesisch.
“Nasi” betekend rijst, en “goreng” betekend gebakken.
Het is een traditioneel en nationaal gerecht, maar in Nederland is deze benaming gaan gelden voor vrijwel alle gebakken rijst gerechten.
En vaak gebruiken we in Nederland ook alleen maar het woord nasi.
En als we in het buitenland hier dan ook om vragen, dan hebben ze vaak geen idee wat we nu eigenlijk willen.
Want alleen al in Indonesië zijn er vele verschillende vormen van nasi.
Dus als jij ergens nasi bestelt in Indonesië dan krijg je gewoon witte rijst bij je eten en geen gebakken rijst.
Terwijl we hier in Nederland de ‘nasi’ als het avondeten zien, eten ze het daar voornamelijk in de ochtend.
nasi goreng

De basis.

De basisingrediënten van nasi goreng zijn: afgekoelde gekookte rijst, olie of boter, ketjap of sojasaus.
Deze ingrediënten kunnen onder andere aangevuld worden met Spaanse peper, ui en knoflook.
Nasi goreng kan geserveerd worden met bawang goreng (gebakken ui), spiegelei, atjar, sambal, kroepoek, saté en pindasaus.

Er bestaan vele vormen van gebakken rijst maar het meest voorkomende is waar men de etensrestjes van de vorige dag (onder andere vlees) opbakt met koud geworden gekookte rijst.
Bij gebrek aan vlees of als aanvulling erop, wordt vaak ei toegevoegd.

In Indonesië kent men onder andere:

  • ikan asin/met gebakken gezoutenis: één van de bekendste varianten
  • jawa: gekruid met paprikapoeder
  • kambing/geit
  • pete: met petehbonen
  • putih: gemaakt met sojasaus en niet met ketjap
  • Arab/Arabische: Indonesische creatie met Arabische kruiden.
  • Jepang/Japan: vernoemd naar de Japanse gebakken rijst maar volgens Indonesisch recept.