Nigella.

 

Nigella – Nigella sativa

De zaadjes van de Nigella zijn zwart van een ranonkelachtig plantengeslacht.
Het is een populaire specerij in Turkije, Tunesie, Griekenland, Egypte en India.
De gedroogde en gemalen zaden van deze mooie eenjarige plant zijn zwart en vormen een naar fruit smakende specerij.
Er wordt olie gewonnen uit de zaadjes voor parfums en lipsticks.

 

nigella

Herkomst en eigenschap.

Het groeit in het wild in heel Azie en het Midden-Oosten.
De zaadjes heten in India Kalonji en worden daar bij het inmaken gebruikt.
Er bestaan 14 verschillende soorten. De meest voorkomende is jufferje-in-’t-groen.
Het wordt ook gekweekt om in droogbloem boeketten te doen.

Ondanks de naam “zwarte komijn” heeft de plant niets te maken met de gewone komijn, die vroeger in elke kruidentuin voorkwam in de Nederlanden.
Het heeft ook niets te maken met de in veel talen ook “zwarte komijn” genoemde aardkastanje, die gekweekt wordt in ArabiĆ«, Afghanistan, Pakistan, Kashmir en India.

Culinaire toepassingen :

De zaadjes worden gebruikt in curry’s, vleesgerechten, ingemaakte groenten, sauzen en gekookte groenten.
In Bengalen worden ze ook voor vis gebruikt.
De zaadjes kunnen in een pepermolen worden gemalen.
Ze geven pit aan brood en gebak. Gebruik het wel met mate.

Medicinale Toepassingen :

Vroeger werd het aan zogende moeders gegeven om de melkproductie op gang te brengen, en om de baarmoeder te helpen herstellen.
De zaadjes zijn goed voor de spijsvertering en helpen infecties of irritaties aan de maag.

 

nigella