Nootmuskaat.

Nootmuskaat – Myristica fragrans

De pit van de vrucht van de muskaatboom, die bedekt wordt door foelie, is de nootmuskaat.
Een noot is ongeveer 1,5 cm groot en is zeer hard.
Daarom wordt hij nooit in zijn geheel, maar altijd in geraspte vorm gebruikt.

Als de foelie verwijderd is, worden de noten gedroogd.
Vervolgens kunnen ze geraspt worden en in kleine hoeveelheden worden toegevoegd.

nootmuskaat

Herkomst en eigenschap.

De muskaatboom is een tropische plant die het beste in een nat, warm klimaat gedijd. De plant groeit het liefst op een natte bodem.

Oorspronkelijk komt de muskaatboom uit de Banda-eilanden en de noordelijke Molukken in Indonesiƫ.
Tegenwoordig komen ze voor op plantages door heel het zuiden van Aziƫ, in Zuid-Amerika en in Afrika.
Omdat de noot het belangrijkste exportproduct van dat land is, is een gestileerde muskaatnoot opgenomen in de vlag van de Caribische eilandstaat Grenada.
Op plantages worden vrijwel alleen vrouwelijke bomen gekweekt, omdat de mannelijke bomen geen vruchten dragen.

Culinaire toepassingen :

U kunt het geraspt toevoegen aan puddingen, vla, ijs of aan warme kruidige dranken zoals bisschopswijn.
Het smaakt goed bij warme appels en peren.
Het wordt over de bloemkool of sperzieboontjes gestrooid aan tafel. Maar niet iedereen vind dit lekker.

Medicinale Toepassingen :

In India werd het gebruikt tegen hoofdpijn, bij slapeloosheid en incontinentie.
In kleine dosis helpt de specerij tegen winderigheid, een opgeblazen gevoel en braken.
Bovendien bevordert het de spijsvertering.

nootmuskaat
Bewaren :

De noten zijn 3 tot 4 jaar houdbaar.
U kunt kleine hoeveelheden raspen wanneer u ze nodig hebt.
Bewaar de noten in een luchtdichte glazen potje.

 

Andere Toepassingen :

Het wordt gebruikt in de cosmetica-industrie voor zeep, shampoo en parfum.