Oester.

Oester, een parel uit de zee.

De oester is een tweeschalig weekdier met een zacht roomgrijs tot roombruin lichaam in een ruwe, blauwgrijze, onregelmatig gevormde schelp.
De oester is over de hele wereld aan te treffen op rotsen in ondiep getijdenwater,
Je kunt ze rauw eten met wat citroensap, brood, boter en wat vers gemalen peper.
oester

Maar wat kun je er nog meer mee ?

U kunt ze ook bakken, grillen of pocheren.
Je kunt ze ook in soepen gebruiken en ze worden wel in sauzen verwerkt.

We eten ze al lang.

Oesters worden al sinds het bestaan van de eerste mensen verzameld en gegeten.
Er zijn oude schelphopen aangetroffen aan de kusten van Noord-Amerika en Australiƫ.
Het weekdier kwam veel voor langs de Europese kusten, van Scandinavie tot de Middellandse Zee.

Doordat de weekdieren voor hun voedsel het water filteren, zijn ze gevoelig voor vervuiling.
Ze mogen niet verzameld worden op mogelijk vervuilde plaatsen.
Vers zijn ze op het noordelijk halfrond van september tot april.
En op het Zuidelijk halfrond zijn ze het hele jaar vers te verkrijgen.