Oregano.

 

Oregano – Origanum vulgare

Oregano wordt vaak gedroogd gebruikt en heeft een kruidige smaak.
Het kruid is afkomstig van een kleine plant die ook in Nederland groeit.
Het is een smaakmaker die veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken bij de bereiding van pizza’s en pasta’s.

oregano

Herkomst en eigenschap.

Het wordt ook wel ‘wilde marjolein’ genoemd maar marjolein is wat zachter van smaak.
De kleine groene blaadjes die aan de oreganoplant groeien, worden gedroogd verkocht in de Nederlandse supermarkten.
Ze zijn onmisbaar bij de bereiding van diverse gerechten.
Het kruid is geurig en is naast kruidig ook zoet van smaak.

Culinaire toepassingen :

Het kruid is een vast onderdeel van de welbekende Italiaanse kruidenmix en combineert goed met kruiden als tijm, salie en basilicum.
In de Mexicaanse keuken wordt het als vast onderdeel van chili con carne gebruikt.
Je kan het in vele gerechten gebruiken en hoe langer het verwarmd wordt, hoe meer smaak het afgeeft.
Om deze reden kun je het kruid dan ook het beste aan het begin van de kooktijd toevoegen aan het gerecht.

Overige Toepassingen :

De plant bloeit van juli tot in september met roze, zelden witte, tweeslachtige, zygomorfe bloemen, die in schermvormige pluimen staan.
De plant wordt daarom ook in de siertuin aangeplant of uitgezaaid.

 

oregano