Paardenbloem.

Paardenbloem, onkruid of niet ?

Een paardenbloem is meestal bekend als onkruid.
Wie ziet hem nu wel graag in de tuin ?
Maar je kan het wel eten.
De jonge bladeren zijn prima in een gemengde salade.
paardenbloem

De smaak.

De smaak van jonge blaadjes van de paardenbloem zijn een beetje peperachtig.
Het past ook goed bij een biertje en spek.

Wanneer ?

De bladeren moeten geplukt worden voordat de plant gaat bloeien.
Anders worden de bladeren taai en bitter.
Snijd ze af bij de wortelkroon.

Paardenbloemen kunnen ook gebleekt worden door de groeiende plant onder een omgekeerde pot te zetten.
Het resultaat is een knapperig bleekgroen blad met een mildere smaak.

Kruidengeneeskunde.

– De wortel in gedroogde vorm wordt wel tegen nier- en galkwalen gebruikt.
– Afkooksel van de wortels, verse worteltinctuur of vers geperst wortelsap van de paardenbloem wordt gebruikt voor de behandeling van artritis.
– De wortels en bladeren hebben door de aanwezige bitterstoffen een eetlustopwekkende werking.
– De melk van de plant kan gebruikt worden tegen puistjes door ze rechtstreeks aan te brengen.
– Het sap van de bloem zou helpen tegen wratten.

Siroop.

Van de bloemen kan een honingachtige siroop worden gekookt. Ook kan er jam mee worden gemaakt.
In Engeland bestaat een traditionele frisdrank waaraan deze siroop is toegevoegd.

paardenbloem