Paella. Van Spaanse oorsprong.

De paella, van Spaanse oorsprong.

Paella is een gerecht van Spaanse oorsprong.
Het bestaat uit rondkorrelrijst, olijfolie, schaal- en schelpdieren, kip of konijn en groenten. Dit wordt op smaak gebracht met knoflook en gekleurd met saffraan.
paella

De naam.

De naam komt van de paellera, een ondiepe pan met twee handvatten waarin het gerecht traditioneel werd bereid.
De binnenlanden van de regio Valencia is de bakermat van de paella en andere rijstgerechten en daar wordt sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw de typische rijst verbouwd (korte dikke korrel met groot absorberend vermogen).
Zo ontstond de Paella Valenciana, met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten: in het binnenland konijn, kip, garrofón, eventueel slakken en in een later stadium aan de kust vis en schaaldieren (Paella de Marisco, Paella Marinera of in iets gewijzigde vorm Arroz a la banda).
Gemengde paella’s met vlees en vis zijn Paella Mixta’s.
Bij vegetarische paella’s wordt het vlees of de vis meestal vervangen door artisjokken.
Van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht is de paella veranderd in een feestmaaltijd.

paella

Essentieel bij alle gerechten is de rijst, de bouillon en de basis van tomate frito saus.
Bij een goed gemaakte valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar ook niet te droog, en heeft hij alle vocht geabsorbeerd.
Een paella de marisco is doorgaans vochtiger dan een paella valenciana, maar heeft ook minder soccarat; een knapperige en zeer smaakvolle korst die met een lepel van de bodem van de pan wordt geschraapt, favoriet bij alle paella-eters, ook bekend onder de naam quemada.
De paella wordt geserveerd met citroen.

paella

Recept.

Eenpans paella met chorizo en zeevruchten.

Ingrediënten:

2 middelgrote uien
1 teen knoflook
250 g chorizo (worst)
325 g gele rijst
1 liter heet water
450 g diepvries gemengde zeevruchten
750 g diepvries tuinerwten
30 g ongezouten roomboter
½ citroen

Bereiding:

Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verwijder het vel van de chorizo en snijd in blokjes van een ½ cm.
Verhit een grote hapjespan op middelhoog vuur zonder olie of boter en bak de blokjes chorizo 4 min.
Roer regelmatig door. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 3 minuten op een laag vuur
Roer de gele rijst erdoorheen. Schenk het hete water er bij en kook 12 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
Spoel onder tussen de zeevruchten en tuinerwten onder lauwwarm water en laat uitlekken in een vergiet.
Voeg de tuinerwten en zeevruchten toe aan de rijst en roer door.
Laat 4 minuten koken met de deksel op de pan tot de rijst, tuinerwten en zeevruchten gaar zijn.
Haal de pan van het vuur en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Roer de boter erdoor.
Snijd de halve citroen in parten en serveer het gerecht met de parten citroen.