Paprika.

Paprika – Capsicum annuum

Net als bij pepers is de latijnse naam voor paprika afkomstig van het woord capsa.
Dit betekend “doos”.
Want het is eigenlijk een “doos” vol zaadjes.
Ze zijn milder dan pepers en kunnen zonder nadelige gevolgen rauw worden gegeten.
Als ze helder, fris vruchtvlees bevatten, zijn ze vers en heerlijk sappig.

 

paprika
Culinaire toepassingen :

In ringen gesneden kunnen ze aan salades toegevoegd worden.
U kunt ze ook bakken, en aan sausen toevoegen.
Verwijder de zaadjes voor gebruik.
Van gedroogde en fijn gemalen vruchtvlees wordt paprikapoeder gemaakt.

Controleer voor het bereiden of de paprika geen zachte plekken of bruine of zwarte plekjes heeft.
Want dan bederven ze snel.
Ze kunnen uitstekend worden ingemaakt of in Chutney verwerkt worden.
Samen met courgettes en aubergines vormen ze het hoofdbestanddeel van ratatouille.
De rode zijn het zoetst, de groene kunnen bitter zijn.
U kunt ze 2 tot 3 minuten blancheren om de smaak te verbeteren.
Ze zijn ook te grillen tot ze blaren vertonen en vervolgens als bijgerecht eten.

Medicinale Toepassingen :

Ze bevatten veel vitamine c, en zijn daarom erg gezond.
En ze hebben een antiseptische eigenschap en kunnen de spijsvertering bevorderen.

 

Recept : Andalusische gazpacho

Ingrediƫnten :

4 groene parika’s
4 grote tomaten.
1/2 komkommer.
150 gram broodkruimel
2,5 dl olijfolie.
1 liter water.
zout en peper.
2 teentjes knoflook
1 theelepel witte-wijnazijn

Bereiding :

Snijd de paprika’s, tomaten en komkommer fijn.
Pureer ze samen met de olijfolie en het broodkruim in de kuikenmachine.
Meng het water en voeg zout en peper naar smaak toe.
Voeg ook de knoflook en azijn er aan toe.
Laat het mengsel afkoelen in de koelkast voordat u het serveert.