Paprikapoeder.

 

Paprikapoeder – Capsicum tetragonum

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde, gemalen paprika’s.
Idealiter is dat het enige bestandsdeel.
Het poeder heeft meer smaak. Is enigszins pikant en zoeter, en is veel minder heet dan cayennepeper.
Het is direct herkenbaar aan de helder rode kleur en wordt veel gebruikt in goulash en andere gerechten uit Hongarije.
Paprikapoeder is een kleurrijke toevoeging aan vlees-, groente- en specerijenmengsels.
Het zit onder meer in cajunkruiden

 

paprikapoeder

Soorten en smaken.

Er zijn twee soorten paprikapoeder:

  • de milde soort – met een zoetige smaak, die bereikt kan worden door voor het malen de zaden te verwijderen. Dit is meestal het gewone, in supermarkten verkochte, “zoete” paprikapoeder.
  • de pikante soort – pittig van smaak maar milder dan cayennepeper. Om deze smaak te bereiken worden wat zaden mee gemalen, waardoor het paprikapoeder ook wat lichter van kleur is dan de “zoete”. Hoe meer zaden worden gebruikt, hoe scherper en lichter het poeder is. Dit type is vrijwel altijd uit Hongarije afkomstig en wordt daarom ook wel Hongaars paprikapoeder genoemd.

Culinaire toepassingen :

Het wordt in heel Europa gebruikt.
Vooral in Portugal en Spanje, maar ook de Hongaren gebruiken het erg veel.
Het is geschikt in Soepen, bij groente, kip-, vlees- en visschotels.
Zijn internationale bekendheid dankt het poeder aan de Goulash.
Dit is een stoofschotel van rundvlees.
Het poeder is niet heel lang houdbaar, dus u kunt het het beste in kleine hoeveelheden kopen.
Het is ook te gebruiken als garnering, of in sauzen.
De smaak komt ook goed tot zijn recht bij kreeft en krab.

Medicinale Toepassingen :

Vitamine C is door een Hongaarse scheikundige in 1926 voor het eerst uit het poeder gemaakt.
De verwarmende eigenschappen van het poeder bieden uitkomst bij verkoudheid.
En omdat het zoveel vitamine C bevat lijkt het een perfect anti-griepmiddel.

 

paprikapoeder