Peper.

 

Peper – Piper nigrum

Peper is altijd een gewilde, kostbare specerij geweest.
In de 18e eeuw werd het zelfs gebruikt om belasting en huur te betalen.
Er zijn verschillende soorten pepers. Witte, zwarte, tropische, roze en groene…..

peper

Herkomst en eigenschap.

Het is van oorsprong afkomstig van de kust van Malabar, maar wordt nu overal ter wereld verbouwd in tropische gebieden.
De Zwarte heeft een sterke, scherpe smaak, terwijl de witte milder is maar dan weer sterker en heter en minder aromatisch.
Peperkorrels kunnen in hun geheel of gemalen worden gekocht.
Gemalen verliest het sneller zijn smaak.

Culinaire toepassingen :

Het bevat een vluchtige olie die helpt bij het verteren van vlees en eiwitrijk voedsel.
Dit komt doordat het de productie van maagsappen stimuleert.
Bij vrijwel elk gerecht smaakt een snufje altijd wel.
De witte wordt vooral gebruikt in licht gekleurde gerechten.
De zwarte zouden daarin het uiterlijk bederven, niet de smaak.
U vind veel recepten waar u dit in kunt gebruiken.

Medicinale Toepassingen :

Het is goed voor de spijsvertering, verwarmt de bronchiƫn en verhelp congestie.

 

peper