Peterselie.

 

Peterselie – Petroselinum crispum

Peterselie is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie.
Bij de oude Grieken was het het symbool van de vreugde.
Men vlocht er een lauwerkrans mee en zette die op het hoofd bij feestelijke gelegenheden.
De combinatie van peterselie en marjolein werd daar als middel tegen een kater gebruikt.

Door de Romeinen werd het gebruik van het kruid verspreid over West-Europa.
In de Middeleeuwen werd het gebruikt als groente en werd onder meer verbouwd in de keizerlijke tuinen van Karel de Grote.

peterselie

Herkomst en eigenschap.

De plant groeit op rijke, vochtige en diep gespitte grond in de volle zon of iets in de schaduw.
De kiemingstijd van het zaad is relatief lang; de zaden vragen een rijke, vochtige grond.
De plant wordt ongeveer 20 tot 60 centimeter hoog.

Culinaire toepassingen :

Peterselie (in veel gevallen de blaadjes) dient pas aan spijzen toegevoegd te worden vlak voor het serveren (dus niet meegekookt te worden) omdat het anders te veel van zijn smaak en frisheid verliest.
Dit kan in combinatie met bieslook.
Ook wordt het vaak samen met knoflook aan roomboter toegevoegd om kruidenboter te vormen.
Bladpeterselie kan ook in salades gebruikt worden.

Medicinale Toepassingen :

Kruidenthee van peterselie kan worden gebruikt als diureticum.
Het verhoogt de afscheiding van urine door het afremmen van de Natrium-kaliumpomp in de nieren.
Hierdoor wordt de afscheiding van water en natrium versterkt en tezelfdertijd de absorptie van kalium verhoogd.

De Cherokee indianen gebruiken het als tonic ter versteviging van de urineblaas.

Chinese en Duitse herboristen raden deze thee aan tegen hoge bloeddruk en het wordt gebruikt als menstruatie opwekkend middel.

peterselie