Pindasaus , heerlijk voor bij de nasi.
Pindasaus , heerlijk voor bij de nasi, bij een kippenboutje, of bij de patat. Natuurlijk is het makkelijk kant en klaar te kopen. Maar eigen gemaakte saus is toch altijd nog veel lekkerder. En met dit recept helemaal niet moeilijk. |
|
Ingrediënten :
Pindakaas – 4 of 5 eetlepels |
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 10 minuten. |
Overige benodigdheden :
Steelpan |
|
Bereiding :
Meng de melk met de Uipoeder en de knoflookpoeder en de olijfolie in een steelpan en warm het geheel langzaam op. De sojasaus en de sambal er bij toevoegen. Breng dit aan de kook, maar niet te hard. Kook nu de Pindasaus tot de juiste dikte. Zet het vuur uit en meng de pindasaus nog even goed met een garde zodat de olie niet meer komt bovendrijven |
Herkomst van de saus.
Pindasaus zoals in Nederland gebruikelijk is, is een afgeleide van een product uit Indonesië, waarbij de vervanging van pinda’s door pindakaas en de toevoeging van melk of kokosmelk uit de (gemengde) Indische keuken afkomstig is.
Deze variant is vanuit de voormalige kolonie naar Nederland gebracht door de Indische Nederlanders samen met onder andere saté, bami goreng, nasi goreng en kroepoek.
De saus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda’s maar in Nederland gebruikt men vaak pindakaas.
Ketjap kan één van de ingrediënten zijn en geeft de saus dan zijn zoutige smaak.
Pittige varianten bevatten chilipeper.
De saus wordt onder andere gegeten bij saté babi en saté ayam, varianten worden geserveerd bij gadogado.
Nederlandse pindasaus wordt veelal gegeten bij vlees (bijvoorbeeld bij de barbecue en gourmet), met patates frites en bij allerhande snacks zoals de berehap, frikandel of mexicano.
Patates frites met de saus en frietsaus of mayonaise, eventueel met gesnipperde ui is ook populair, en wordt ‘patat oorlog’ of ‘patat flip’ genoemd.
Pindasaus wordt ook wel gegeten met stokbrood, brood, komkommer of aardappel.
Dit is echter wat minder algemeen.