Raap

Een raap is een wortelgroente.

 

Een raap is een rondachtige wortelgroente met vaak wit vlees en een opvallende smaak.
Raap wordt veel in soepen en stoofgerechten wordt verwerkt.
In Italie wordt het gekarameliseerd als nagerecht gegeten.
raap
Knolraap, maar ook meiraap, meiknolletje, consumptieraap, herfstknol, herfstraap, tol, knol, of raap genoemd (Brassica rapa subsp. rapa) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel gewoon is.

Teelt

De raap kan al in maart ter plaatse in de volle grond worden gezaaid bij een rij afstand van 25 tot 30 cm en later in de rij uitgedund op 10-15 cm.

De herfstrassen worden gezaaid in juli en worden geoogst in september of oktober.
Er zijn witte variëteiten, witte met paarsrode koppen en gele variëteiten.
Ook hiervoor geldt een rijafstand van 25 cm, hetgeen later wordt uitgedund tot ongeveer 8 cm.

Rassen.

‘Platte Witte Mei’ kan het vroegst gezaaid worden, omdat het weinig gevoelig is voor het vormen van een bloeistengel (doorschieten).
Het ras heeft grote, ingesneden bladeren en een platte, witgele knol met groene kop.

‘Italiaanse Roodkop’ heeft, de naam zegt het al, een rode kop en is het vroegste ras, maar kan omdat het makkelijk doorschiet in Nederland niet voor eind maart gezaaid worden.

‘Sneeuwbal’ heeft bijna ronde, witte knollen en kan het hele jaar door gezaaid worden.
In de zomer is de groeiduur zes weken, daarbuiten ongeveer acht.