Rozemarijn.

 

Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

Rozemarijn is afkomstig van een houtige plant die altijd groen blijft.
Het groeit oorspronkelijk langs de kust van de Middellandse zee en heeft qua vocht vaak aan dauw genoeg vocht om te kunnen overleven.
Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij het bereiden van diverse gerechten en ook in schoonheidsmiddelen wordt het vaak toegevoegd.

 

rozemarijn

Herkomst en eigenschap.

Het is een groenblijvende heester.
De takken kunnen 0,5-1,5 m lang worden.
De lijnvormige bladeren zijn zittend en aan de onderkant grijs; ze zijn harsachtig, leerachtig, naaldachtig en donkergroen.
De plant bloeit in Nederland van april tot juni met 1-1,2 cm lange, blauwviolette (soms witte) bloemen.

Culinaire toepassingen :

Aangezien de smaak sterk is, is het vooral geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden.
Denk hierbij aan wild en rood vlees.
Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend.
Het kan tevens gebruikt worden in salades en sauzen.

Medicinale Toepassingen :

De plant is een oud middel voor de versterking van het geheugen, en het is een symbool voor vriendschap en trouw.
Men vond al restanten van de plant terug in de piramiden van de Egyptenaren, bij wie het kruid als heilig aangeschreven stond.
Bij de Grieken en Romeinen stond het symbool voor liefde, vriendschap en trouw.

De plant stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk.
Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.
Het bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische gal aandoeningen.
Ook zegt men dat het slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en gal stoornissen kan verhelpen.
En er wordt vermeld dat het winderigheid, zwakke maag, maag-darmkrampen en gebrek aan eetlust kan verhelpen.

rozemarijn