Er zijn meer dan 150.000 verse bloemen nodig om 1 kg gedroogde saffraan te produceren.
Gelukkig is er maar weinig nodig om de unieke smaak en kleur te krijgen.De chemische stof die in hoofdzaak verantwoordelijk is voor de kleur van saffraan is crocine.
De smaak wordt vooral bepaald door picrocrocine en het aroma door safranal.Dankzij de crocine zowel een antidepressivum als een afrodisiacumen een antioxidant.
Het zou ook een geneeskrachtige (pijnstillende) werking hebben.
De Romeinen vulden na een feestmaaltijd hun hoofdkussen op met de specerij om zo de kater te bezweren.Saffloer of valse saffraan is vanouds een alternatief voor de kostbare saffraan. In de keuken gebruikt men ook de veel goedkopere kurkuma, ook geelwortel of Indische saffraan genoemd, die vergelijkbare kleureigenschappen heeft, maar anders smaakt en een geheel andere oorsprong heeft.Het wordt gebruikt in visgerechten, zoals bouillabaisse, in rijstgerechten, in stoofgerechten van gevogelte en rundvlees, in curry’s, in tomatensauzen, bij zwezerik en in koekjes.
Het kan het beste in draadvorm worden gekocht.
Om het te gebruiken stampt u het in een vijzel en voegt u warm water toe die de smaak overneemt. |

|