Saffraan.

Saffraan – Crocus sativus

Saffraan was ooit duurder dan goud. En het is nog steeds de kostbaarste specerij ter wereld.
Het heeft ook dezelfde kleur als goud. Diep donker oranje.
De meeldraden van de plant worden met de hand geplukt, wat ook de reden is van de hoge prijs.
Gelukkig heb je er maar weinig van nodig voor de heerlijke, enigszins bittere smaak die het eigen is.

 

saffraan

Herkomst en eigenschap.

Het wordt gemaakt van de gedroogde meeldraden van een blauwe krokussoort.
Oorspronkelijk komt het uit Turkije, waar het met de hand geplukt wordt.
De plant groeit ook in omringende landen en men zegt dat de beste uit Valencia komt.
Er zijn wel 200 tot 500 meeldraden nodig voor 1 gram. Daarom is het ook erg prijzig.
Het is als draadjes en gemalen verkrijgbaar.
Het beste kunt u de draadjes kopen, aangezien u dan het beste kunt zien of het kunstmatig gekleurd is.
Kurkuma wordt ook wel als saffraan verkocht, maar is gemakkelijk herkenbaar.
De kleur en smaak komen totaal niet overheen.

Culinaire toepassingen :

Al eeuwen lang gebruiken we het vanwege de smaak en de kleur.
Het is een belangrijk ingrediƫnt in paella, bouillabaisse en risotto Milanese.
Uiteraard gebruiken we het ook in saffraancake.
Het smaakt goed bij schaal- en schelpdieren en komt van pas in sauzen en rijstschotels.
De draden moeten worden gebroken en geweekt in heet water.
Het gezeefde vocht moet daarna volgens de aanwijzingen in het recept aan het gerecht worden toegevoegd.
Gemalen moet het ook eerst voor het gebruik geweekt worden.
Een mespuntje is genoeg voor een rijstgerecht voor 4 personen.

Medicinale Toepassingen :

U kunt er thee van trekken die bekent staat als verwarmend en troostend.
Deze thee is tevens opwekkend en brengt de menstruatie op gang.

saffraan

Waarschuwing :

Gebruik alleen de meeldraden van de Crocus sativus.
De er op lijkende herfststijloos, Colchicum autumnale, die geen familie is, groeit in de herfst.
maar deze heeft giftige meeldraden!