Salade.

De salade kan op ontelbare manieren bereid worden.

Een salade is een hartig of zoet mengsel van voedingsmiddelen.
Dit kunnen groenten (rauw of gekookt), verse vruchten, vis, gevogelte, vlees, ei, pasta en granen zijn.
Hartige salades worden gewoonlijk geserveerd met een dressing.
salade

Waar en hoe ?

In Noord-Amerika wordt meestal tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht een groene salade geserveerd.
In veel Europese landen wordt de salade bij het hoofdgerecht gegeven.
In Frankrijk vaak na het hoofdgerecht.Salades gemaakt met boontjes, mais, rijst, tomaten, aardappel of kool worden dikwijls als bijgerecht geserveerd.
Terwijl salades voor het voor- en hoofdgerecht vaak salades zijn gemaakt met kaas, schaal- en schelpdieren, kip, pasta of vlees.
Aan hartige salades worden ook vruchten als grapefruit, druiven en kanteloep toegevoegd.

Typen salades.

Er zijn enkelvoudige salades, meervoudige salades en samengestelde salades.

Enkelvoudige salades bestaan uit slechts één ingrediënt, aangemaakt met een saus of vinaigrette. Voorbeelden van enkelvoudige salades zijn:

  • Bietensalade.
  • Bleekselderijsalade
  • Komkommersalade
  • Tomatensalade
  • Witlofsalade
  • Witte- of rodekoolsalade
  • Wortelsalade

Ook zijn er salades die bestaan uit meerdere groenten.
Naast verschillende slasoorten (eikenbladsla, ijsbergsla, kropsla, rucola, veldsla) worden ook groenten als augurk, bieslook, bleekselderij, komkommer, kool, paprika, prei, tomaten, ui, witlof, en wortel veel gebruikt.
Men spreekt dan van een meervoudige salade.
Ook deze worden vaak aangemaakt met een vinaigrette.

Verder zijn er veel variaties mogelijk door combinaties met vlees of vis, maar ook met fruit, zoals appels en mandarijn; dit noemt men samengestelde salades.
De overige ingrediënten kunnen zeer divers zijn: allerlei groenten en aardappelen, maar ook eieren, pasta, feta en spek worden gebruikt. Maaltijdsalades bestaan meestal uit een combinatie van groenten met een bron van koolhydraten (pasta, rijst, aardappel) en een bron van eiwitten (vlees, vis, ei, kaas, noten) zodat de salade als een hele maaltijd wordt beschouwd.

Voor feesten.

Salades worden vaak klaargemaakt voor meer personen en ook bij feesten, zoals een bruiloft.
Ze worden vaak gebruikt bij een buffet en zijn daarnaast een gebruikelijk bijgerecht bij de barbecue.

Bekende samengestelde salades zijn:

  • Aardappelsalade
  • Caesarsalade
  • Griekse salade, vaak met feta
  • Haringsalade
  • Hollandse salade
  • Huzarensalade
  • Russisch ei
  • Salade niçoise
  • Taboulé
  • Vruchtensalade of fruitsalade, alleen bestaande uit diverse soorten fruit
  • Waldorfsalade
  • Zalmsalade

Er bestaan ook salades (partysalades) die op een toastje of cracker worden gegeten bij een feest als verjaardag, oudejaarsavond, of borrel, zoals:

  • Eiersalade
  • Kipkerriesalade
  • Kipsatésalade
  • Komkommersalade
  • Selderiesalade
  • Tonijnsalade
  • Zalmsalade