Sesamzaad.

 

Sesamzaad – Sesamum indicum

Sesamzaad is een waardevol ingrediënt voor elke kok.
Het is een van de eerste specerij die voor zowel de zaadjes als de olie die ze bevatten gebruikt werden.
Aan het zaad werd vroeger magische krachten toegeschreven.
Denk maar eens aan Ali Baba’s beroemde toverformule “Sesam open u.”

 

sesamzaad

Herkomst en eigenschap.

Het is een inheemse plant in India, Indonesië, Afrika en China.
Hij groeit in zanderige bodem en heeft een warm klimaat nodig.
Het is een hoge eenjarige plant met witte, trompetvormige bloemen.
Die bloemen veranderen in zaaddozen van 2 cm lang.
Deze barsten open als ze rijp zijn en de zaadjes hebben een zoete, nootachtige smaak als ze licht geroosterd worden.

Culinaire toepassingen :

Gemalen zaad wordt verwerkt tot tahin, een pasta in de Griekse keuken, en tot halva, een zoete lekkernij die bij de koffie wordt gegeten.
De zaadjes worden over brood en gebak gestrooid.
Geroosterd kan het worden toegevoegd aan groenten en kaassauzen.
En het kan in plaats van broodkruim voor visgerechten worden gebruikt.
De olie wordt overal ter wereld gebruikt.
De zaadjes zijn een prima alternatief voor mensen die allergieën hebben voor noten.
Ze worden gebruikt voor het maken van margarine en olie, en zelfs voor zeep en glansmiddel.

Medicinale Toepassingen :

Deze specerij helpt tegen haaruitval, dysenterie, duizelingen, hoofdpijn, osteoporose, en steenpuisten.
Omdat de zaadjes veel calorieën bevatten, zijn ze goed voor herstellende zieken.
Het zaad heeft een licht laxerende werking.

 

sesamzaad