Steranijs.

 

Steranijs – Illicium verum

Steranijs is een van de herkenbaarste specerijen.
In een oogopslag is te zien hoe deze specerij aan zijn naam komt.
De vruchten hebben de vorm van een 8-puntige ster.
Hoewel anijszaad niet tot dezelfde familie hoort, is de etherische olie ervan vrijwel hetzelfde, zodat beide bijna dezelfde smaak hebben.
Steranijs is de vrucht van een groen blijvende boom die oorspronkelijk uit Oost-Indiƫ komt, maar tegenwoordig in China verbouwd wordt.
In het westen voegt men het vaak toe aan visgerechten.
De anijsolie wordt gebruikt om verschillende pastis-soorten in Italiƫ, Duitsland en Frankrijk hun anijssmaak te geven.

 

steranijs

Herkomst en eigenschap.

Het is familie van de magnolia.
De vruchten hebben 8 bruine zaadjes en worden voor het eerst geoogst als de boom zes jaar oud is.
Tegen de tijd dat de boom 15 jaar oud is, kan er in een jaar een paar keer geoogst worden en blijft hij gedurende lange tijd vrucht geven.

Culinaire toepassingen :

In de Chinese keuken wordt steranijs gebruikt in talloze hartige gerechten.
Vooral gerechten met varkensvlees of eend, en wordt het gemalen zaad aan koffie en thee toegevoegd.
De olie wordt als smaakmaker voor drankjes gebruikt.
Voor een sterke anijssmaak kunt u beter staranijs dan anijszaad gebruiken.

Medicinale Toepassingen :

Het is een middel dat de eetlust opwekt.
De specerij wordt ook gebruikt tegen winderigheid en misselijkheid.
In de Chinese kruidenleer wordt het gebruikt tegen spit, kolieken en om de symptomen van acute reuma te bestrijden.
Het fungeert ook als smaakstof in hoestdrankjes.

 

steranijs
Overige toepassingen :
De bast kan worden gebruikt, gemalen en als wierook geeft het een prima geur af.
En op de zaadjes van de steranijs kunt u kauwen voor een frisse adem.