Tabasco

De krachtige pepersaus tabasco.

Tabasco, een dunne krachtige pepersaus gemaakt van Spaanse pepers die drie tot vier jaar in eikenhouten vaten fermenteren met zout.
Daarna wordt de saus gezeefd en wordt er azijn aan toegevoegd.
tabasco
Gebruik :

Je gebruikt tabasco spaarzaam.
Het geeft een hete smaak aan sauzen, sladressings, tomatensap en vlees-, krab- en kreeftgerechten.

Oorsprong :

De saus werd in 1868 voor het eerst gemaakt in Louisiana en werd genoemd naar Tabasco in Mexico.
In dit gebied werd de Spaanse peper al heel lang gebruikt.

Productie

In meer dan 100 jaar is de productiewijze van de tabascosaus nauwelijks veranderd.
Alleen de rijpingswijze van de pepers is veranderd. De plukkers gebruiken tijdens het plukken een speciale kleurstok waarmee de kleur van de pepers vergeleken kan worden.
Dit felrood gekleurde plukkers-stokje wordt “le petit Baton Rouge” genoemd.
De tabascopepers worden machinaal vermalen, gezouten en in eikenhouten vaten gedaan welke voorheen voor de whiskyproductie werden gebruikt.
Om schimmel te voorkomen, worden de eikenhouten vaten goed afgesloten met een ronde houten plank met daarop een laag zout.
De gemalen gezouten pepers worden daar 3 tot 4 jaar lang bewaard.
Daarna wordt de verkregen pulp geschoond van schillen en zaden, waarna de pulp met witte wijnazijn wordt vermengd om nog een maand verder te rijpen.

tabasco pepers