Tabouli.

De salade Tabouli.

Tabouli is een vegetarische salade uit het Midden-Oosten, en wel uit de Libanese en Syrische keuken zoals wij vaak rucola gebruiken.
De salade wordt gemaakt van bulghur, dit is een geplette tarwe, samen met fijn gehakte, verse peterselie, in blokjes gesneden tomaat, olijfolie, munt en citroensap.
Je hebt er maar weinig voor nodig, een recept is eigenlijk overbodig en je kunt het overal bij serveren.
tabouli
Tabouli wordt traditioneel in bindsla gewikkeld en met de handen gegeten.
Het gerecht wordt dikwijls bij gegrild vlees en gevogelte geserveerd.Tabbūle of tabouli betekent lichtscherp in het “Oud”-Syrisch-Libanees-Arabisch.

Het recept.

Was de peterselie en maak bosjes van de takjes zodat je ze makkelijk kan snijden.
Haal de muntblaadjes los van de takjes en snijd samen met de peterselie (de blaadjes én de steeltjes) heel fijn.

Snijd de lente-ui en groene peper ook fijn en wrijf in met een beetje zout en peper.
Rasp de schil van de citroenen en pers de vruchten uit.
Kook de bulghur gaar volgens de verpakking en snijd de tomaatjes in kleine blokjes.

Meng vlak voor het serveren de kruiden met de lente-ui, groene peper en citroenrasp.
Breng verder op smaak met zout, veel citroensap en een flinke scheut olijfolie.
De tabouleh moet sappig en friszuur zijn.

Serveer met blaadjes romaine sla, witte kool en flatbread.

Voor 1 flinke schaal:

 

  • 3 bossen platte peterselie
  • 1/2 bosje munt
  • 2 lente-uitjes
  • 1/2 groene peper
  • 400 gram rijpe tomaten
  • 1-2 citroenen
  • 75 gram bulghur
  • Olijfolie
  • Peper en zout