Tamarinde.

Tamarinde – Tamarindus indica

Tamarinde wordt al eeuwenlang in India verbouwd.
De specerij wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.
Maar ook wel in Afrika, Irak en de landen rond de Perzische golf.
Waarschijnlijk werd het door de kruisvaarders in Europa geïntroduceerd.

 

tamarinde
Tamarinde peulen

Herkomst en eigenschap.

Het groeit als een grote, donkere peul aan de tamarindeboom.
Deze boom is inheems in Oost-Azië.
De vruchten kunnen vers worden gegeten of gedroogd worden.
Ze worden gebruikt als zure toevoeging aan gerechten, net als citroensap.
De smaak is zoet en zuur tegelijk, en aromatisch gekruid.
De tamarindeboom kan wel 30 meter hoog worden en kan soms wel een omvang van 10 meter halen.
Het is een zeer belangrijk ingrediënt in de Mexicaanse keuken geworden.

Culinaire toepassingen :

Het kan gekocht worden als vezelachtige, zwarte, kleverige pulp die tamarindepasta wordt genoemd.
Het is gemaakt van de schil, zonder de zaadjes.
Week de pasta in heet water met een beetje suiker en knijp hem vervolgens uit.
Het tamarindewater smaakt goed in curry’s en is sterker van smaak dan limoen- of citroensap.
Het is ook in gedroogde en gemalen vorm verkrijgbaar.

Medicinale Toepassingen :

Het is een uitstekend maar mild laxeermiddel.
De specerij wordt ook gebruikt voor behandeling van astma, geelzucht en dysenterie.
Vrouwen die last hebben van misselijkheid tijdens de zwangerschap kunnen de vruchten eten tegen de misselijkheid.
Het bevordert bovendien de eetlust en de spijsvertering.

 

tamarinde

Recept : Tamarindelimonade

Ingrediënten :

50 tot 70 gram tamarindepasta.
2 liter water.
3 eetlepels suiker.
1/2 citroen, in schijven.

Bereiding :

Week de pasta een nacht in het water.
Zeef het water en voeg de suiker en de citroen toe.
Breng het mengsel aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken.
Laat het afkoelen en zeef het.
U kunt het serveren met een beetje fruit er aan toe gevoegd.