Uien

Uien zijn veelzijdig.

Uien worden al heel lang in de keuken gebruikt.
Dit lid van de allium-familie heeft een zacht zoete smaak en pittig aroma.
De ui versterkt de smaak van de meeste vlees- en groente gerechten.
Gebakken of ingemaakt zijn uien ook op zichzelf een veelzijdige groente.

Look (Allium)

Look (Allium) is een plantengeslacht in de Lookfamilie (Alliaceae) met wereldwijd bijna 700 soorten. Het zijn meerjarige bolgewassen, variƫrend in hoogte van 10 cm tot 1,5 m.

De planten komen hoofdzakelijk voor in gematigde streken van het noordelijk halfrond, met uitzonderingen in Chili, Braziliƫ en tropisch Afrika. In het geslacht zijn belangrijke culinaire kruiden als ui, knoflook, prei en bieslook opgenomen. De sterke uiengeur is karakteristiek voor het hele geslacht.

Enkele soorten

Armbloemig look (Allium paradoxum)
Berglook (Allium carinatum)
Bieslook (Allium schoenoprasum)
Bochtig look (Allium zebdanense)
Daslook (Allium ursinum)
uienDriekantig look (Allium triquetrum)
Knoflook (Allium sativum)
Kraailook (Allium vineale)
Moeslook (Allium oleraceum)
Prei (Allium porrum)
Sint-jansui (Allium fistulosum var. bulbifera)
Sjalot (Allium ascalonicum)
Slangenlook (Allium scorodoprasum)
Stengelui (Allium fistulosum)
Ui of bosui (Allium cepa)

Recepten :

Pikante uien en tomaten.

Pel 2 middelgrote rode uien en snijd ze in ringen.
Verhit een eetlepel boter, 1 eetlepel olie, 1/2 theelepel gemalen komijn, 1/2 theelepel koriander, 1/2 theelepel kurkuma en 1/2 theelepel garam masala.
Voeg de uiringen toe en bak ze 2-3 minuten.
Roer er 2 fijngehakte, rijpe tomaten door.
Bak nog 3 minuten of tot de uien zacht zijn.
bestrooi het met gehakte koriander en serveer warm.

Uiringen met kerrie.

Pel 2 middelgrote uien en snijd ze in dunne ringen.
Verhit 2 eetleples olie in een braadpan.
Voeg twee theelepels kerriepoeder en de uienringen roe.
Bak ze in ongeveer 5 minuten gaar.
Roer er 1/2 theelepel bruine basterdsuiker door.
Warm serveren.