Vanille.

Vanille kan bij veel gerechten gebruikt worden.

Vanille komt van de geurige, gedroogde peul van de Vanilla planifolia plant.
Dit is een orchideeachtige plant.
Het wordt gebruikt om crémes, ijs, zoete sauzen, pudding, siroop, gebak en dranken op smaak te brengen.
vanille
Vanille bonen

Je koopt het :

De vanille-orchidee (Vanilla planifolia) levert de specerij in vanille(stokjes).
De vruchten van de plant (die eruitzien als peulen, maar botanisch gezien eigenlijk bessen zijn) worden onrijp geplukt en vochtig verhit, daarna langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces optreedt.
Hierdoor verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak.

Hoe gebruik je het?

De stokjes worden in een hete vloeistof gelegd tot de gewenste smaak is bereikt.
Daarna wordt het er uit gehaald, afgespoeld en gedroogd.
De stokjes zijn hierdoor meerdere keren te gebruiken.

Vanillesuiker wordt gemaakt door een stokje in de suiker te leggen.
En hoe langer het er in blijft hoe sterker de smaak wordt.

Hoe bewaar ik het?

Om de stokjes lang te bewaren moeten ze in een goed afgesloten pot of bakje worden bewaard.

Ook kunstmatig.

Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van een kunstmatig vanille-extract.
Dit is een imitatie die op smaak iets afwijkt van de echte, maar wel veel goedkoper is.