Vegetarische ragout.

Vegetarische ragout met champignons en witte bonen.

Vegetarische ragoutIk houd van ragout, maar wil niet altijd ragout eten met kalfsvlees of bijvoorbeeld kip.
Nu zag ik op het internet wel recepten voor vegetarische ragout, maar deze kwamen dan weer niet in de buurt van een lekkere kip met champignons ragout.
En toen vond ik een recept voor ragout op basis van witte bonen en met crème fraîche.
Ingrediënten :

250 gram champignons
1 blik witte bonen, gekookt.
120 gram zilvervliesrijst
125 gram crème fraîche
1 grot ui of meerdere kleine uien.
2 tenen knoflook of 2 theelepels knoflook.
2 theelepels groentedrinkbouillon.
Peper en zout
1 dessertlepel peterselie.

Aantal personen : 2


Bereidingstijd : 30 minuten.

Overige benodigdheden :

Snijplank.
Hapjespan.
Kookpan voor de rijst of een rijstkoker.

Bereiding :

Pel de ui en snipper deze fijn.
Pel ook de knoflook als u verse knoflook gebruikt.

Kook de rijst gaar volgens de verpakking.

Fruit in een hapjespan de ui en de knoflook aan in een scheutje olijfolie.

Snijd de champignons in plakjes en bak ook deze mee.

Laat het blik met bonen goed uitlekken en spoel de bonen onder koud water af.
Voeg de bonen met de rest van de kruiden en specerijen bij de ui en champignon.

Voeg de crème fraîche toe en laat het geheel 3 minuten doorpruttelen en inkoken tot een dikke saus.

Serveer de ragout met de gekookte zilvervliesrijst.

Wiki.

Een ragout is een gerecht dat bestaat uit eerder gegaarde stukjes gesneden vlees, gevogelte of vis in een gekruide saus en het woord ragout komt uit het Frans. Ragoûter betekent de smaak verbeteren. Voor de vlees of visproducten in de ragout kunnen dan ook restjes gebruikt worden van een vorige maaltijd.
Maar er komen steeds meer en meer ook vegetarische ragout recepten.

Saus

Ragoutsaus kan worden gemaakt door gelijke hoeveelheden boter en bloem te vermengen. De boter wordt eerst gesmolten zonder die te bruinen. Daarna wordt de bloem toegevoegd en laat men die kort aanbakken, zodat een roux ontstaat. Vervolgens wordt bouillon toegevoegd om de substantie op de gewenste dikte te krijgen. Tot slot voegt men andere ingrediënten toe. Een bruine ragout wordt verkregen door bijvoorbeeld gefruite sjalotjes toe te voegen.
Met Crème fraîche zoals in mijn recept maak je een vegetarische ragout die wel iets anders van smaak is maar de vegetarische ragout ook een lichtere variant maakt. Met een mengsel van boter en bloem zitten er meer calorieën in het eind product.

Presentatie

Ragout kan als los gerecht worden gegeten, maar ook in combinatie met zetmeelhoudende voedingsmiddelen zoals rijst of aardappelen. Ook wordt het gegeten in combinatie met polenta, pasta of couscous. En ik vind het gewoon lekker op brood.

Vegetarische ragout