Venkel.

Venkel – Foeniculum vulgare

De venkel bestaat er in diverse soorten, maar ze lijken allemaal op elkaar.
Ook de smaak komt overheen, en het leuke is dat u ze zelf kunt kweken.
De blaadjes van de plant lijken op veertjes en zijn decoratief in uw border.

Romeinse (ofwel gewone venkel) smaakt een beetje naar anijs.
Deze wordt al jaren lang gebruikt als medicijn en als kruid.
De zaadjes vormen een smakelijke en interessante specerij.

 

venkel

Herkomst en eigenschap.

De plant komt op zoveel plaatsen in het wild voor, dat het moeilijk te zeggen is waar hij oorspronkelijk vandaan komt.
Venkel werd gebruikt door de oude Chinezen, Romeinen, Grieken, Britten, Indianen, Egyptenaren en Perzen.
Ze gebruikten allemaal de uitlopers als groente, de gedroogde en gemalen zaden als specerij, de gedroogde blaadjes voor in de thee en de verse blaadjes als salade.

Culinaire toepassingen :

De blaadjes smaken naar anijs en kunnen aan salades toegevoegd worden.
De zaadjes, gedroogd en gekneusd, kunnen voor visgerechten of voor thee gebruikt worden.
Ze worden ook vaak over brood of gebak gestrooid.
De gedroogde en fijngesneden stengels kunnen in een kip gestopt worden tijdens het braden.
Als groente is het ook heerlijk.
Het zaad kan toegevoegd worden aan winterse stoofpotten.
U kunt de blaadjes ook fijn snijden en ze in plaats van munt aan yoghurt toevoegen.

Medicinale Toepassingen :

Er wordt gezegd dat de blaadjes of zaadjes “gekookt in gerstwater” bij zogende moeders de melkproductie bevordert en de melk gezonder maakt voor het kind.
het bied verlichting bij spijsverteringsproblemen, werkt ontstekingsremmend en kan als mondwater worden gebruikt bij keelpijn.

 

venkel

Recept : Kruidige venkelthee.

Ingrediƫnten :

1 eetlepel venkelzaad, gekneusd.
2,5 dl kokend water.
honing.

Bereiding :

Laat de zaadjes 5 minuten in het water trekken.
Zoet de thee met een beetje honing en drink het warm.

Maak tegen koliek en maagpijn een drankje van 1 1/2 tl venkelzaad en 1 kop warme melk.