Wafel.

Wafels zijn er in veel soorten en maten.

Een wafel is een klein. dun, knapperig koekje dat vaak gegeven wordt bij roomijs.
Je kunt ze als ze nog warm zijn tot rolletjes en hoorns vormen voor bijvoorbeeld ijs.
Wafels worden in allerlei vormen gemaakt met behulp van een speciaal wafelijzer.
wafel

Hoe kun je wafels eten?

Warm wordt het gegeten met jam, honing, stroop, room of roomijs.
Koud kun je ze prima serveren met ijs.
Of je doopt ze koud in de boter en daarna in de suiker.

Er zijn ook wafels met hartige onderdelen.

Naast de zoete wafels kun je ook hartige wafels maken zoals de kaaswafel, een bacon wafel of kruiden wafels.

wafel

Recepten :

1. Baconwafels
Voor ongeveer 30 stuks

Bak 200 g bakbacon in 10-15 min. krokant op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C, keer de plakjes halverwege. Laat ze op keuken­papier uitlekken en verkruimel ze heel fijn. Klop van 250 g zelfrijzend bakmeel, ¼-½ tl bakpoeder, 2½ dl melk, 100 g boter, 3 eieren, een mespunt­je zout (pas op, de bacon is ook zout) en peper een glad en luchtig beslag. Roer er de bacon door en bak van dit beslag wafels in een wafelijzer, circa 3½ minuut per kant (of volg de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer). Meng vervolgens 6 el mascarpone, 40 g gedroogde tomaat (op olie, fijn-gesneden), 2-3 el gesneden basilicum en zout en peper naar smaak en serveer dit bij de wafels.

Bereiden: ca. 50 min. Kcal: ca. 105 p.st.

2. Kruidenwafels
Voor ongeveer 30 stuks

Klop 250 g zelfrijzend bakmeel, ¼-½ tl bakpoeder, 2 dl melk, 3 el crème fraîche, 100 g gesmolten boter, 3 eieren, 4-5 el fijngesneden verse kruiden (tijm, bladpeterselie, bieslook, kervel, dragon, munt) en zout en peper naar smaak tot een glad en luchtig beslag. Bak hiervan wafels in een wafelijzer, circa 3½ minuut per kant (of volg de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer). Beleg de afgekoelde wafels met plakjes tomaat, plakjes mozzarella en enkele basilicum­blaadjes. Bestrooi met zout en peper.

Bereiden: ca. 40-45 min. Kcal: ca. 85 p.p.