Waldorfsalade.

De naam waldorfsalade is ontleend aan het Waldorf-Astoria Hotel in New York, waar deze salade geserveerd werd.

Een waldorfsalade wordt gemaakt van gehakte appel, bleekselderij, walnoten of pecannoten met een mayonaisedressing.
De salade wordt vaak als bijgerecht op een bedje van sla geserveerd.
waldorfsalade

De oorsprong van de waldorfsalade.

De naam is ontleend aan het Waldorf-Astoria Hotel in New York, waar deze salade in 1893 voor het eerst geserveerd werd.

Over de oorspronkelijkheid van de walnoten wordt getwist: in sommige recepten die claimen zich op de originele receptuur te baseren, zijn walnoten optioneel.
Maar waarschijnlijk waren zij dat al in het originele recept.

De moderne varianten lijken meer op maaltijdsalades, door de toevoeging van bijvoorbeeld zalm, kipfilet of kalkoenfilet. Ook worden regelmatig kersen en druiven aangetroffen in de nieuwere versies van deze bekende salade.

Recept :

1 zure, stevig appel (bijvoorbeeld Granny Smith)
3 stengels bleekselderij
Klein handje walnoten
1-2 el mayonaise
Citroensap
Klein handje gewelde rozijnen
Optioneel: een stukje gerookte kip, zalm of krokante bacon

Schil de appel en snijd julienne (in de vorm van luciferhoutjes). Was de stengels bleekselderij en snijd deze ook julienne.

Hak de walnoten grof. Meng de appel met de bleekselderij, mayonaise en een klein beetje citroensap. Garneer met de rozijntjes en walnoten.

Kun je geen walnoten vinden of hou je er niet zo van? Vervang ze dan door pecannoten.

Wat is een salade?

Een salade is een koud gerecht, dat bereid kan zijn met verschillende ingrediënten en vaak aangemaakt wordt met een vinaigrette of dressing. Vinaigrettes en dressings bestaan meestal uit een combinatie van olie, azijn en smaakmakers als zout, kruiden en specerijen. Ook worden dressings vaak gemaakt met mayonaise, dat weer een mengsel is van o.a. olie, eidooier en azijn. Een salades met mayonaise en kleingehakte groenten worden in de volksmond ook wel slaatje genoemd.

Salades kunnen worden gegeten als voorgerecht bij een diner of als groente bij een maaltijd. Omdat salades vaak bestempeld worden als een gezond gerecht, zijn ze ook onderdeel van vele diëten. Tegenwoordig worden bepaalde salades soms gegeten als hoofdgerecht; deze worden dan maaltijdsalades genoemd. Een andere vorm van salade is als broodbeleg, bijvoorbeeld vleessalade.

Typen salades.

Er zijn enkelvoudige salades, meervoudige salades en samengestelde salades.

Enkelvoudige salades bestaan uit slechts één ingrediënt, aangemaakt met een saus of vinaigrette. Voorbeelden van enkelvoudige salades zijn:

  • Bietensalade. (Duits: Betensalat)
  • Bleekselderijsalade
  • Komkommersalade
  • Tomatensalade
  • Witlofsalade
  • Witte- of rodekoolsalade
  • Wortelsalade

Ook zijn er salades die bestaan uit meerdere groenten. Naast verschillende slasoorten (eikenbladsla, ijsbergsla, kropsla, rucola, veldsla) worden ook groenten als augurk, bieslook, bleekselderij, komkommer, kool, paprika, prei, tomaten, ui, witlof, en wortel veel gebruikt. Men spreekt dan van een meervoudige salade. Ook deze worden vaak aangemaakt met een vinaigrette.