Walnootolie.

Walnootolie, geurige olie voor dressings.

Walnootolie is een geurige, lichtgele olie die geperst wordt uit de zaden van de walnoot en voornamelijk gebruikt wordt in dressings voor salades en gekookte groente.

De olie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Koud geperste olie moet koel bewaard worden en is beperkt houdbaar door oxidatie. De olie krijgt na opwarming een bittere smaak.
Walnotenolie wordt onder andere door koud persen van al of niet gedopte noten verkregen. Dit levert de hoogste kwaliteit olie, die echter beperkt houdbaar is.

Warm geperste walnootolie heeft een neutrale geur en smaak, is lang houdbaar, maar bij warm persen gaan vele waardevolle bestanddelen verloren.

Geëxtraheerde walnotenolie wordt verkregen met behulp van een oplosmiddel. Door verhitting wordt het oplosmiddel weer verwijderd. De ook opgeloste bitterstoffen worden door raffinage verwijderd. Door de verhitting gaan ook hier vele waardevolle bestanddelen verloren.

De olie bestaat voornamelijk uit triglyceriden. In kleinere hoeveelheden zijn ook vrije vetzuren, diglyceriden, monoglyceriden, sterolen, sterolesters, fosfolipiden en vitaminen aanwezig. De vetzuren zijn voornamelijk onverzadigd (linolzuur en oliezuur).

walnootolie

Gegrilde pompoen met walnootolie

Pompoen leent zich niet alleen goed voor pompoensoep of pompoentaart, het is ook heerlijk uit de oven vooral in combinatie met walnootolie.

De smaak van pompoen is zoetig en vaak enigszins nootachtig. Gegrild uit de oven en besprenkeld met walnootolie versterken de smaken elkaar: de pompoen wordt er lekker nootachtig van! Een prima bijgerecht naast een winterse maaltijd. Pompoenen liggen nu nog in de winkel, dus wacht niet te lang. Zowel flespompoenen als de meer bekende ronde pompoenen lenen zich prima voor dit eenvoudige gerecht. De flespompoenen zijn overigens vaak romiger en notiger van smaak (in het engels heten ze butternutsquash).

2 personen

Ingrediënten:

  • 300 gram pompoen
  • walnootolie
  • zeezout naar smaak

Bereidingswijze:

Snijd de pompoen in parten en verwijder de pitten. Het is niet noodzakelijk, maar indien gewenst kun je de pompoen schillen. Snijd de parten in stukken zo groot als je ze op je bord wilt hebben. Plaats zonder olie of boter op bakpapier op een bakplaat in een voorverwarmde oven (ongeveer 200 graden C.). Laat in ongeveer 20 – 30 minuten gaar worden. Pompoen blijft tijdens het garen eerst lang hard, om dan opeens snel zacht te worden. De baktijd in de oven is o.a. afhankelijk van de grootte van de stukken en het soort pompoen. Hoe langer in de oven, hoe zachter en zoeter de pompoen wordt. Hier en daar een donker randje is trouwens helemaal niet erg.
Laat de pompoen buiten de oven een beetje afkoelen tot eettemperatuur. Besprenkel dan met walnootolie en maal er naar smaak wat grof zeezout overheen.