Wandelroute Kamp Westerbork.

 

Wandelroute Kamp Westerbork.

Wegen en paden : onverhard en verhard.

Afstand : 3 tot 5  km op het kamp.
5 km van het museum naar het kamp. (heen en terug.)

Start:

Herinneringscentrum
Kamp Westerbork.

Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen.

wandelroute kamp westerbork

Deze wandelroute Kamp Westerbork is niet echt een wandelroute voor het wandelen. Kamp Westerbork is toch wel de plek van bezinning als het gaat om de tweede Wereldoorlog en de gruwelijkheden die toen hebben plaats gevonden.
En toch raad ik iedereen aan om eens deze wandelroute te gaan maken.
Sterker nog, ik zou vinden dat het voor iedereen verplicht zou moeten worden om eens Kamp Westerbork te bezoeken.

Een werelderfgoed.

wandelroute kamp westerborkMidden in Drenthe ligt dit bijzondere stuk geschiedenis. Op deze historische plek ligt de geschiedenis van de moord op heel veel Joden, Roma en Sinti en waar zeker de herinnering bewaard blijft aan wat er gebeurd is.

Als u het terrein van Staatsbosbeheer op komt bent u op een stukje Nederland wat op de werelderfgoed lijst staat.
Als u met de auto komt dan kunt u hier bij het museum uw voertuig parkeren.
Het voormalige kamp ligt een stuk verderop op.
Dit is via twee looproutes door een prachtig stuk natuurgebied te bereiken.
Beide wandelroutes zijn rond de 2,4 en 2,7 km lang.
Op mijn kaartje staan deze twee wandelroutes en de geasfalteerde weg naar het kamp in blauw weergegeven.
Als u vanaf de parkeerplaats lopend naar het kamp gaat dan zijn beide wandelroutes langer dan de geasfalteerde weg die er tussen ligt. Alleen is deze weg voor de schaarse voertuigen die met vergunning naar het kamp mogen rijden en voor de fietsers beschikbaar waardoor u niet echt rustig kunt wandelen aangezien u rekening moet houden met het verkeer.

wandelroute kamp westerbork

Als u met de fiets komt dan kunt u dus veel dichter in de buurt van het kamp komen voordat u gaat wandelen.
Er is speciaal ruimte om uw fiets te parkeren voordat u het voormalige kampterrein op wandelt.
De wandeling wordt dan wel flink ingekort aangezien het heen en terug van de parkeerplaats al zeker 5 kilometer lopen is.
Op het kampterrein zelf zal de wandeling ook tussen de 3 en vijf kilometer zijn, maar dat ligt helemaal aan u hoeveel u wilt zien.

Indrukwekkend.

Indrukwekkend is dat wat op het kamp wordt weergegeven zeker. Kunt u het zich voorstellen hoe hier heel veel mensen, mannen, vrouwen, kinderen, jong en oud, naar toe werden gebracht om later onder onmenselijke omstandigheden te worden afgevoerd naar Auschwitz en Sobibor?
Meer dan 100.000 mensen zijn met zeker 90 transporten afgevoerd naar de vernietigingskampen. Gedeporteerd. En maar 5000 zijn er ooit teruggekeerd uit deze gruwelkampen.
Lopend over dit terrein, langs de reconstructies van de barakken met in de verte de omheining van palen met prikkeldraad voel je het verdriet van al die mensen die hier werden opgesloten. Te werk gesteld. Werden vernederd, uitgescholden en later afgevoerd.
In uw verbeelding ziet u Anne Frank, nadat ze uit het achterhuis was meegenomen naar dit kamp en in een strafbarak gevangen was gezet.

Indrukwekkend is de appèlplaats met de 102.000 stenen die elk een persoon uitbeelden van een vermoorde man, vrouw of kind.

wandelroute kamp westerbork

Een wandeling die de moeite waard is.

Deze wandeling Kamp Westerbork is geen lange wandeling als het om afstand gaat. Maar het is zeker een lange wandeling vanwege de inhoud van deze plek. De informatie die u tot u krijgt en de overpeinzingen die u tijdens deze wandeltocht zult hebben.

Voor meer informatie over openingstijden van het kamp, het museum en bereikbaarheid kunt u terecht op www.kampwesterbork.nl

 


wandelroute kamp westerbork


wandelroute kamp westerbork