Wasabi, heerlijk in de sushi.

Wasabi, een wortel.

De wasabi is een wortel die enigzins op de mierikswortel lijkt met een krachtige, pikante smaak.
Het wordt in de Japanse keuken als ingrediƫnt gebruikt in sushi.
Ook wordt het gemengd met sojasaus bij sashimi gegeven.
Wasabi is in poedervorm (mengen met wat sake of koud water) en in tubes in de vorm van een lichtgroene pasta verkrijgbaar.
De verse wortel is soms te koop in Aziatische winkels.
wasabi

Sushi recept.

Ingrediƫnten

  • norivellen
  • sushirijst
  • komkommer en/of avocado
  • rauwe zalm en/of gegaarde garnalen
  • sojasaus
  • wasabisaus of verse wasabiwortel
  • ingelegde gember
  • zout
  • sushimatje
  • optioneel: dressing voor sushirijst (suiker, zout en rijstazijn)

Bereidingswijze:

Je begint met het koken van de rijst. Hiervoor heb je speciale sushirijst nodig die je in een toko of in de supermarkt kunt kopen.
Het is een rondkorrelige, witte rijst die veel zetmeel bevat en dus goed aan elkaar plakt.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de rijst daarna afkoelen in een kom.

Om traditionele sushi te maken moet je nog een dressing door de rest mengen nadat deze gekookt is.
Je mengt hiervoor ongeveer 6 eetlepels rijstazijn met 4 theelepels suiker en 2 theelepels zout.
Warm het op, maar breng het niet aan de kook.
Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en meng het dan voorzichtig door de rijst.

Voordat je de sushi gaat rollen moet ook de rijst goed afgekoeld zijn tot kamertemperatuur.

Wil je een makkelijke en snelle sushi, kook de rijst dan met een klein beetje zout en sprenkel en een kleine hoeveelheid rijstazijn over na het koken.

Sushi maken volgens de authentieke Japanse methode duurt wat langer dan waar de meeste mensen tijd voor hebben.
Op het internet is genoeg informatie te vinden als je het wel wat uitgebreider wilt aanpakken.