Yakitori.

De Yakitori, eten op een stokje.

De Yakitori is een Japans gerecht van blokjes kip die aan een bamboestokje zijn geregen.
Deze wordt het beste gegeten als hij geroosterd is boven gloeiende houtkooltjes terwijl ze regelmatig worden geroosterd en ondertussen regelmatig worden bestreken met een marinade op basis van sojasaus.
Yakitori

Bereiding

Traditioneel wordt het bereid op een draagbare houtskoolgrill.
Deze methode wordt vaak toegepast bij yatai (eetkraampjes), hoewel restaurants soms vaste grills of de hoogwaardiger binchōtan-houtskool gebruiken.
Thuis wordt gebruikgemaakt van de takujō konro (卓上コンロ, “mini-griller”) of de yakitori-ki (焼き鳥器, “yakitori-apparaat”). Yakitori-ki zijn kleine elektrische apparaten met een verwarmingselement vergelijkbaar met die van een broodrooster.

Het kippenvlees wordt in kleine stukken van gelijke grootte gesneden en dan gespiesd aan de kushi.
Voor het braden is houtskool het populairste middel, aangezien er hete vlammen ontstaan zonder waterdamp.
Hiermee kan het vlees snel bereid worden en krijgt het een knapperige korst. Hittebronnen op basis van gas en elektriciteit kunnen weliswaar worden gebruikt, maar resulteren in andere aroma´s en texturen.

Yakitori

Kruiden

Om smaak toe te voegen aan het gerech tkan er gebruik worden gemaakt van puur zout of kan de zout-zoete taresaus worden gebruikt, die bestaat uit mirin, sake, sojasaus en suiker.
Ook wordt er wel gebruik gemaakt van cayennepeper, shichimi, zanthoxylum piperitum (Japanse peper), zwarte peper en wasabi.

Verkoop

Yakitori-ya (焼き鳥屋) zijn kleine winkels gespecialiseerd in dit gerecht. Meestal hebben zij de vorm van een compacte winkel met uitsluitend een afhaalmogelijkheid, maar restaurants met zitplaatsen en restaurantketens zijn eveneens populair.

Yakitori wordt bovendien geserveerd in izakaya´s (cafés) en wordt ook voorgekookt, ingeblikt en in vacuüm diepvriesverpakkingen verkocht.