Zabaglione.

Zabaglione, Italiaans nagerecht.

 

Zabaglione is een nagerecht uit de Italiaanse keuken, gemaakt van eieren, eierdooiers, suiker en marsala.
De ingrediënten worden luchtig geklopt in een kom die in een pan met kokend water is gezet.Waarschijnlijk is zabaglione oorspronkelijk een drank geweest, te vergelijken met het Nederlandse kandeel en het Amerikaanse egg nog.
Zabaglione
Zabaglione wordt warm geserveerd met een lange vinger, over aardbeien geschept of koud geserveerd.
Ook is het één van de ingrediënten in bepaalde variante van tiramisu.De marsala kunt u vervangen door andere dessertwijnen of likeuren.

In andere landen.

In Spanje wordt dit gerecht gemaakt met sherry en Frankrijk kent sabayon, een soortgelijk gerecht dat gemaakt wordt met zoete witte wijn of champagne.

De naam.

De naam is afgeleid van een Napolitaans woord dat ‘schuimen’ betekent.

Zabaglione

Recept.

Ingrediënten :
4 eidooiers
70 gr suiker
80 ml marsala wijn.
Snufje zout
Lange vinger koekjes.

Benodigdheden :
Metalen kom
Garde of mixer
Grote pan waar de metalen kom in past.

Bereiding :
Verhit een grote pan met een laagje water en breng aan de kook.
Draai het vuur weer lager zodat het water net tegen het kookpunt aan blijft.

Doe de eierdooiers, suiker, marsalawijn en een klein snufje zout in een metalen kom en hang of houd deze boven de pan met water. Klop met een garde (of mixer) het mengsel in ca 10 minuten tot een luchtig schuim.
Ga net zo lang door totdat ook onderin het vloeibare gedeelte helemaal is verdwenen is.
Blijf goed door kloppen en pas er op dat het eimengsel niet aan de kook raakt.

Schenk of schep het warme schuim in 4 glazen en serveer wat hele koekjes om te dippen.

Variatie :

Snijd verse aardbeien in partjes en doe deze eerst in de glazen waarna je de Zabaglione er over schenkt.