Zalm.

Zalm, een veelzijdige vis.

De Zalm is een vis die het grootste deel van zijn leven in koel zout water doorbrengt, maar de rivieren op zwemt om kuit te schieten.
de Zalm heeft vrij vet, roze vlees met een fine smaak.
Hij kan gegrild, gebakken of gepocheerd worden, en hij is ook gerookt of gezouten te koop.
zalm

In veel gerechten.

De vis wordt in veel traditionele gerechten gebruikt.
Zoals Skandinavische Gravlax (rauwe zalm, gezouten en gemarineerd met dille) en Russische Koulibiac (een taart van vis en groenten).
Gerookt wordt het koud geserveerd, dun gesneden met citroen en kappertjes, met roomkaas of een mierikswortelsaus. Vaak met brood, toast of blini’s.

Ook wordt het in verschillende warme en koude gerechten toegevoegd, zoals mousses, dipsausen, flensjes, ommeletten en roerei.
gerookt is het ook prima geschikt om door warme pasta’s te scheppen.

zalm

Vroeger en nu.

Deze vis was ooit in overvloed aanwezig in de noordelijke wateren van de Atlantische Oceaan.
In de middeleeuwen was het de meest gegeten vis in Europa, en in de 17e eeuw was er zoveel vis in de Schotse rivieren dat werkgevers bij de wet verboden werd hun personeel meer dan drie keer per week zalm te eten te geven.

Tegenwoordig wordt het op veel plaatsen in de wereld gekweekt.
Het wordt vers vaak in moten verkocht en is ook gerookt en in blik verkrijgbaar.