Zandgebak.

Zandgebak, simpel en toch lekker.

Zandgebak is gebak gemaakt van bloem,boter en suiker.
Dit deeg is het basisrecept voor appeltaart en pie’s
Zandgebak

In veel gerechten.

Naast dat zandgebak gebruikt word voor appeltaarten en Pie’s is het ook de basis voor veel koekjes.
Het wordt ook wel als dessert geserveerd en in de vorm van kleine bakjes gevuld met zoete slagroom, gesneden vruchtjes (meestal aardbeien, bosbessen of perzik) en als topping met slagroom of crème fraîche.

Zandgebakjes komen meestal uit platte lage vormpjes, zodat ze kunnen worden belegd met vruchten, crèmes of amandelspijs.

Wanneer geen gebruik wordt gemaakt van vormpjes en het deeg plat op de bakplaat is gebakken, hebben we het over zandkoekjes.

Zandgebak wordt meestal in een oven bereid die niet al te heet is (175 graden Celsius) en heeft een relatief lange baktijd.

Zandgebak

 

‘Short Cake’

Short Cake is de Engelse benaming voor zandgebak en een Amerikaans gerecht dat zijn naam dankt aan het eenvoudig te bereiden, ‘zanderig’ deeg dat voor de bereiding wordt gebruikt.

 

Recept :

Ingrediënten zandtaartdeeg.

80 gram suiker
160 gram boter
225 gram bloem
half ei
snufje zout

Bereiding.

Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Bekleed je bakvorm met het deeg en snijd de overtollige randjes weg.

Baktijd.

De baktijd verschilt per recept. Soms bak je de bodem blind om hem later te vullen, soms bak je de vulling gelijk mee en dan zijn er ook nog de verschillende formaten van taart.

Voor blindbakken in een 25 cm vorm is 30 minuten in de oven op 180 graden voldoende.
20 Minuten met de blindbakvulling en 10 minuten zonder.

Kleine taartjes van ongeveer 10 cm bak je 15 minuten met blindbakvulling op 180 graden en 5 minuten zonder de vulling.