Zee-egel.

Zee-egel, alleen de kuit is eetbaar..

De zee-egel is een zeedier met een zacht lichaam dat zich in een harde ronde schaal bevindt die naaldscherpe doorns heeft.
De egel behoort tot de stekelhuidigen en niet tot de weekdieren.
Eetbaar is alleen de helderoranje kuit, die een zilte smaak heeft en de consistentie van een rauw ei.
Zee-egel
De egel is een luxeproduct in de gastronomie.
Het zijn de gonaden, de eierstokken, van het dier die we eten.
Deze hebben een licht geel tot oranje bruine kleur en zijn nootachtig en licht leverachtig van smaak.Het schoonmaken van een egel is het gemakkelijkst door het dier met een keukenschaar open te knippen.
De gonaden kunnen rauw gegeten worden of als onderdeel van een component.Vers heeft de egel rechtopstaande stekels. Wanneer de stekels platliggen of kaal is dit een indicatie dat het dier te oud is.

Basistechnieken: marineren, frituren, rauwe verwerking.

Smaakcombinaties: ui, boter, ei, peper, sushi rijst, zeesla, dashi, room, paddenstoel, bosui, peterselie, pain de mere, cognac, nori, shisho, spaghetti.