Zeebaars.

Zeebaars, een heerlijke vis.

Zeebaars is een vissoort die door de Fransen bar wordt genoemd, hoewel men hem ook wel loup noemt.
De vis heeft stevig wit vlees en kan 1 meter lang worden, hoewel de vissen die te koop worden aangeboden meestal veel kleiner zijn.
De vis wordt in zijn geheel of in moten of filets verkocht.
Hij kan gepocheerd, gegrild of gevuld met kruiden gestoofd uit de oven worden geserveerd.
Zeebaars

Verspreiding en leefgebied.

De zeebaars komt zowel in zoet als zout water voor.
Jonge vissen trekken vaak riviermondingen binnen waar de vissen in brakwater kunnen worden waargenomen.
De vis prefereert een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Middellandse zee en de Zwarte Zee.
De diepteverspreiding is 0,5 tot 100 m onder het wateroppervlak.
De zeebaars is langs de kusten van de Lage Landen minder algemeen, maar zowel volwassen en jonge vissen worden toch regelmatig in scholen waargenomen in de Maasvlakte, Scheldemonding en de Oosterschelde.
Trends in het voorkomen van de zeebaars worden door de stichting ANEMOON met behulp van waarnemingen door sportduikers in de Oosterschelde (sinds 1997) en het Grevelingenmeer (sinds 2000) bijgehouden.

Zeebaars

Zeebaars Paspoort

Naam: Zeebaars (Dicentrarchus labrax)
Lengte: Max. 110 cm.
Voedsel: Garnalen en kleine vissen zoals makreel.
Levenscyclus: Max. 25 jaar.

Verspreiding: Noord-oostelijke en midden-oostelijke deel Atlantische Oceaan, Middellandse- en Zwarte Zee.
Leefgebied: Open zee en kustgebieden, zowel zoet- als zoutwater.

Kleur: De rug is grijs of blauw, de flanken zijn zilverkleurige en de buik is gelig of wit.
Familie: Is familie van de straalvinnige vissen uit de orde van baarsachtigen.