Zeeduivel.

Zeeduivel, een echte diepzee vis.

De zeeduivel is een diepzee vis dia aan de Atlantische kusten van Europa, Afrika en Amerika voorkomt.
De vis heeft een dermate griezelige kop dat vaak alleen het staartgedeelte wordt verkocht.

Wat je moet weten over deze vis.

De vis is vooral bekend onder de Franse benaming lotte. De vis wordt ook staartvis genoemd, omdat meestal alleen de staart in de vistoog ligt.
De grote kop van de vis wordt namelijk al op zee verwijderd.
Wil je zeeduivel kopen? Van juli tot einde maart komt de vis aan wal. In de winkel kan je terecht voor de staart en filets. De vishandelaar heeft het vlies al verwijderd. Dat is nodig, want het vlies krimpt bij het bakken, waardoor het visvlees gaat samentrekken.

De visbevat geen graten, wel een centraal been.
Het vlees is stevig, wit en sappig en lijkt qua smaak wel wat op kreeftenvlees.

Zeeduivel

Hoe de vis bereiden?

Iedereen kan deze vis klaarmaken. Bakken, in de oven, stomen, grillen… met deze vis kan je alle kanten op.
Omdat het visvlees stevig is, is het de ideale kandidaat voor BBQ-spiesjes, stoofpotjes, curries of soepen.
Zeeduivel is niet voor niets dat een graag geziene gast in bouillabaisse.

Bakken

Gebakken zeeduivel is top! Vis bakken is makkelijk, zolang je maar rekening houdt met een aantal regels. Bak zeeduivel niet te hard, want dan droogt de buitenkant uit, zonder dat hij binnenin gaar wordt. Kleur het visvlees mooi bruin langs beide kanten, zet het vuur uit en laat de hitte van de pan vervolgens rustig tot in de kern doordringen.

Uit de oven

Ook zeeduivel uit de oven smaakt fantastisch! Vis in de oven klaarmaken is makkelijk en snel.

Stoven

Zin in een hartverwarmend stoofpotje? Deze vis leent zich uitstekend voor allerlei stoofpotten. Of je nu een Oostends vispannetje of een exotische viscurry wil maken…

Stomen

In een pan met een (bamboe) stoommandje, in de stoomoven… Vis stomen kan je op verschillende manieren. De snelle bereiding zorgt ervoor dat de vorm van je stukje vis en de natuurlijke smaak beter bewaard blijven. Supersnel en superlekker, deze gestoomde zeeduivel op z’n Aziatisch.

Grillen

Wil je je stukje vis grillen op een grillplaat of grillpan? Als je kiest voor kleine stevige vissoorten en moten van grotere vissen kan er weinig foutlopen. Met zeeduivel zit je dus altijd goed. Proef de zon op je bord .

Bbq

Vis op de BBQ is altijd een goed idee! Grillen, een vispapillot of visbrochettes maken: zeeduivel is een echte BBQ-kampioen.