Zoethout.

 

Zoethout – Glycyrrhiza glabra

Zoethout wordt overal in het Middellandse-Zeegebied en zelfs in China verbouwd.
In Europa vooral in Italië, wordt het geteeld vanwege de smaak en de medicinale werking.
Het werd ooit gebruikt als zoetstof en is 50 keer zo zoet als suiker.
Maar sinds de komst van de suikerplantages is het in onbruik geraakt.
Het wordt nu vaak al;s onkruid beschouwd, wat jammer is, omdat het nog steeds een belangrijke rol zou kunnen spelen in de keuken.

 

zoethout

Herkomst en eigenschap.

De uitermate kenmerkende smaak is afkomstig van de wortel die wordt geoogst, gekookt en gefilterd.
Hieruit wordt sap gewonnen.
Als dit sap is afgekoeld, vormt het een zwarte, kleverige massa.
Deze massa wordt gebruikt als basisgrondstof voor allerlei soorten drop.

Culinaire toepassingen :

Het kan aan bieren, likeuren en pijptabak worden toegevoegd.
Het meest voorkomende gebruik is als drop.
Het is te koop als drop in zijn pure vorm en als wortel.
U kunt proberen uw eigen zoethout te verbouwen.

Medicinale Toepassingen :

De wortel heeft een verbazingwekkend aantal toepassingen als medicijn.
De gedroogde wortel of het zwarte extract wordt gebruikt als bindmiddel of verdunner.
Op de wortel kan worden gekauwd of gezogen om keelpijn en andere symptomen van verkoudheid te bestrijden.
Het werkt ontstekingsremmend, verminderd krampen en is goed voor de longen.
Daarom zit het ook veel in hoestdrankjes.
Het kan bovendien het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en verlichting bieden bij maagzweren.
het is prima als thee te drinken.

zoethout